Uitleg netwerk:

Wat is een netwerk?
In computertermen is een netwerk een groep computers die al dan niet door middel van kabels met elkaar verbonden zijn. De PC's kunnen op deze manier informatie naar elkaar toesturen en zo dus communiceren. Netwerken worden vaak gebruikt in de iets grotere bedrijven, maar het is ook goed mogelijk om thuis een netwerk op te zetten. Voor zo'n thuis- of kantoornetwerk wordt de term LAN gebruikt.
Het Local Area Netwerk is zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk bedoeld voor kleine afstanden. Via kabels worden de verschillende computers met elkaar verbonden, veelal via een centraal punt (de hub).

De netwerkkaart

In een netwerk is een NIC (Network Interface Card) uiteraard onmisbaar. Via deze insteekkaarten zullen de computers met elkaar gaan communiceren. Het eerste gedeelte van onze missie is dus een aantal netwerkkaarten in huis te halen. Vanzelfsprekend zijn er evenveel kaarten nodig als er PC's zijn. Handig hierbij is om gelijke kaarten te gebruiken, in plaats van elke computer een ander type kaart te geven. Zo is alles in ieder geval compatible.


Welke NIC?

Zoals dit bij elk computeronderdeel zo is, zijn ook netwerkkaarten in een groot aantal soorten te krijgen. Belangrijk is om van tevoren goed te bedenken welke kaart je wilt hebben, en niet zomaar de eerste te nemen die je voor je neus krijgt. Een aantal specificaties waar je rekening mee moet houden:


- 10, 100 of 1000 Mbps
Een belangrijke eigenschap van een netwerkkaart is de doorvoersnelheid. Hiervan zijn er drie mogelijkheden, namelijk 10 Mbit per seconde, 100 Mbit per seconde en 1000 Mbit per seconde. Verder zijn er ook kaarten te koop die twee snelheden aankunnen nl. 10/100Mbit per seconde. Voor simpel internetten, printers delen en multiplayer spellen is 10 Mbit per seconde meer dan genoeg. Wil je echt volledig gebruik maken van de mogelijkheden die de huidige techniek biedt, dan kan je beter voor 100 Mbps of zelfs 1000 Mbps kiezen. Dit is overigens vooral aan te raden als je erg veel grote bestanden via het netwerk transporteert. Neem echter wel zoals eerder al gezegd voor elke computer dezelfde netwerkkaart.

-
ISA of PCI
In geval van de 100 Mbps en 1000 Mbps netwerkkaart is de keuze tussen ISA en PCI makkelijk gemaakt. Dan kan je namelijk alleen maar een PCI-kaart nemen, aangezien een ISA-slot een te lage doorvoersnelheid heeft voor deze kaart.
Als je een 10 Mbps netwerkkaart koopt is het even een afweging maken. Indien je moederbord een vrij ISA-slot heeft, is het praktisch om een NIC voor dit type slot te kopen. Op deze manier blijven namelijk de PCI-sloten vrij voor andere insteekkaarten. Zal er echter later eens een nieuw moederbord aangeschaft worden, is de ISA-kaart in veel gevallen niet meer bruikbaar wegens het ontbreken van een slot hiervoor.Oké, is er besloten welke netwerkkaart je wilt hebben? Mooi zo. Maar de computers moeten natuurlijk ook nog met elkaar verbonden worden. De handigste manier hiervoor is een hub. Via deze 'stekkerkast' zitten alle netwerkkaarten met elkaar verbonden in stervorm. Dit is erg handig, want op deze manier zijn niet alle computers afhankelijk van elkaar zoals bij een verbinding zonder hub het geval is. Valt er dus één computer uit, dan kunnen alle andere computers nog wel met elkaar communiceren. Zitten er maar twee computers in het netwerk, dan is een hub overbodig. In dat geval kunnen de twee netwerkkaarten gewoon rechtstreeks via een crosscable met elkaar verbonden worden. Let er uitdrukkelijk op dat je een crosscable en geen gewone UTP-kabel koopt als je geen hub wilt gebruiken, anders werkt het netwerk namelijk niet. Wil je wel een hub, dan zijn er zoals gebruikelijk ook weer een aantal verschillende soorten te krijgen. Een kleine opsomming:


- 10, 100 of 1000 Mbps
Evenals bij de netwerkkaarten het geval is, zijn ook hubs te krijgen in drie snelheden en een combinatie ervan. Logischerwijs is het het handigste om bij alle netwerkkaarten én de hub dezelfde snelheid te kiezen. De langzaamste schakel in het geheel bepaalt namelijk de snelheid. Koop je een hub met een hogere snelheid dan de netwerkkaarten, is dit totale geldverspilling. Andersom geldt hetzelfde. Snelle netwerkkaarten en een langzame hub heeft ook geen nut.
- Aantal poorten
Deze eigenschap spreekt voor zich. Het aantal aansluitpoorten op de hub moet natuurlijk groter dan of gelijk aan het aantal computers in het netwerk zijn. Raadzaam is altijd minstens één extra poort meer dan nodig te kopen, voor het geval dat er later nog een andere PC bijkomt. Het zou zonde zijn om daarvoor dan een nieuwe hub te moeten kopen.

Topologie
De hardware is in huis. Nu is het tijd om de alles in te bouwen. Computer open, netwerkkaart erin, computer dicht. Tot zover weinig problemen. Probeer echter niet een ISA-kaart in een PCI-slot te stoppen of andersom, want dat zal niet goed gaan.
Volgende stap is de netwerkkaarten met elkaar verbinden. Het makkelijkste gaat dit uiteraard door gewoon alle computers met een centrale hub te verbinden, maar helaas gaat dit niet altijd op. Soms is het aantal poorten op de hub niet toereikend, en zal er een tweede gekocht moeten worden. Dit is echter niet bevorderlijk voor de snelheid. Moet je toch persé meerdere hubs gebruiken, dan komt de topologie om de hoek kijken. Hieronder wordt de manier verstaan waarop de verschillende computers verbonden zijn. Doe je dit verkeerd, dan krijgt de achterste computer in het systeem een stuk minder 'aandacht' dan de voorste. Vooral in het geval van gedeelde internettoegang is dit erg vervelend. De ene PC heeft dan een langzamere verbinding dan de andere.
Lees verder: voorbeelden

Configuratie

Dit laten wij over aan degene die hierin gespecialiseerd zijn.Patchkast

Door middel van een patchkast kunt u op een simpele wijze zelf de inrichting van uw netwerk onderhouden. Op een simpele wijze kunt u een computer verhuizen of nieuwe werkplek inrichten, een telefoonverbinding gebruiken als data-aansluiting of andersom ( indien aansluitpunt wel aanwezig ). Dit klinkt misschien wat verwarrend maar we zullen het even proberen uit te leggen.


Deel 1:

1) Er is één data-aansluiting op de werkplek aanwezig
2) Er is één telefonie-aansluiting op de werkplek aanwezig

Deel 2:

3) Deze kabels lopen vanaf de wandcontactdoos door de muur, over plafond etc. naar de serverruimte
4) Daar komen alle kabels bijeen, zowel de data-aansluitingen als de telefonie-aansluitingen
5) Alle data- en telefonie aansluitingen worden aangesloten op een patchstrook

Deel 3:

1) In de serverruimte heb je een patchkast staan
2) Deze is verbonden met een hub welke in de patckast gemonteerd is
3) In de serverruimte heb je een telefooncentrale geplaatst
4) Deze is verbonden aan een patchstrook welke in de patchkast gemonteerd is

Deel 4:

Door middel van een patchkabel kun je de verschillende patchstroken met elkaar verbinden en creëer je dus een actieve verbinding op de werkplek. Zowel op de wandcontactdozen als op de patchpanelen staan nummers vermeld welke overeenkomen. Als u dus een werkplek wilt verhuizen of een type aansluiting gewijzigd wil hebben hoeft u alleen een kabel te verbinden met de overeenkomende nummers. Dit werkt dus alleen als de aansluitingen door middel van wandcontactdozen al aanwezig zijn. Het is dus verstandig om je aansluitpunten te bepalen op eventuele toekomsgerichte wijzigingen binnen uw bedrijf. Beter nu te veel dan later te weinig!